NRC Handelsblad: De tribune van de vergane voetbalclub Haarlem als ideale samenleving

Freek van Kraaikamp stond jarenlang als supporter op de tribune bij de inmiddels verdwenen profclub Haarlem. Het inspireerde hem tot een roman, Elitepauper. Een ode aan de rauwheid van de voetbalcultuur. „Voetbal interesseert me geen reet, maar ik hou van foe-bal.”

„Foe-bal is cultureel erfgoed. Je gaat met je opa en je pa naar het stadion toe, in een gebreide trui van je oma. En vervolgens groei je op in het supportershome waar je je biertje drinkt. Je scheldt op elkaar, je scheldt op de spelers, je wordt onderdeel van de club, de club wordt onderdeel van jou. Daar loop ik warm voor. En dat zie je momenteel alleen nog maar bij de amateurs. Zelfs bij Emmen zit je tegenwoordig op een net gespoten kuipstoeltje.”

Lees het hele interview vandaag in NRC Next én Handelsblad of op NRC.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *